3 tips van onze pro voor verstikkende familiebanden

 

Het is niet makkelijk als iemand die je lief is een verslaving heeft of psychiatrische problemen. Onze coaches van Partner -en Familie Ondersteuning luisteren naar ieders verhaal. En ze zoeken samen met je naar manieren om met gedragsproblemen om te gaan.

Vlak voordat ze met haar welverdiende pensioen ging, konden we coach Evelien Quelle nog eventjes vangen voor een bijdrage in het jaarverslag van 2020. Hierbij haar 3 tips voor nare familiesituaties.

 

1 Accepteer dat je het niet voor de ander kunt oplossen

"We zien familieleden vaak in de helpstand staan: 'Het gaat weer mis, ik moet wat doen!' Maar door steeds de problemen voor de ander op te willen lossen, hou je de situatie onbedoeld in stand. Want jij regelt het toch allemaal?"

Let goed op je eigen grenzen

"Laat je niet meezuigen in de situatie van de ander. Vraag je geregeld even af: 'Hoe is het eigenlijk met mij? Slaap ik nog goed? Ben ik niet te moe of te prikkelbaar?'"

Vraag hulp als je worstelt met loslaten

"Het helpt om met een deskundig iemand te praten over je worstelingen. Een veel voorkomend misverstand is dat je de ander moet laten vallen om jezelf te redden. Het gaat erom de ander liefdevol los te laten. Je bent er nog steeds, maar de ander is verantwoordelijk voor zijn eigen doen en laten."

 

Tekst Cecile Vossen | Fotografie Merlijn Michon

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten