Als de harde schijf vol is

Een meneer van eind zeventig komt zijn computer ophalen. Hij is te vroeg. Ze zijn nog met zijn computer bezig. Een hele grote toren, die de man even later met veel touw en knopen op z’n bagagedrager vastmaakt. Blij fietst hij ermee de straat uit, uitgezwaaid door de mensen van de werkplaats.

Het gebeurt allemaal in de Kwakersstraat, Amsterdam-West. Hier vind je Login West, een computer- en reparatiewinkel waar je refurbished computers, losse onderdelen en accessoires kunt kopen. Refurbished houdt in dat de computers tweedehands zijn, maar zodanig opgeknapt dat ze weer goed functioneren. Uiteraard voor een zacht prijsje.

Frits van Houwelingen is er werkbegeleider, maar benadrukt: “Zelf weet ik niks van computers.” Frits houdt zich bezig met personele zaken en sfeerbeheer; gaan de mannen (en die enkele vrouw) die wél verstand hebben van computers een beetje met plezier naar hun werk?

Piepende computers

Mohammed bijvoorbeeld. Drie keer per week is hij er te vinden. “Ik leer elke dag bij”, zegt hij. “Het is zó breed, werken met computers. Piepende computers, laptops die oververhit raken, je komt hier van alles
tegen.” Mohammed is lange tijd uit de running geweest door problemen, waarover hij liever niet vertelt. Laten we het erop houden dat zijn harde schijf vol was. “Ik ben toen bij Login gaan werken om werkritme te krijgen. Stap voor stap gaat het beter met me. Voor het moment zit ik hier goed, maar ik zou heel graag in de toekomst iets in de zorg willen gaan doen. Als er dan tijd over is, kan ik nog altijd vrijwilligerswerk blijven doen in de computers.”

Google, wat is dat?

Hard nodig: vrijwilligers die verstand hebben van computers. De digitalisering gaat snel, voor sommige mensen te snel, vindt zelfs Mohammed. “Niet iedereen lukt het om die snelheid bij te houden. We hebben hier een keer een computer gebruikersvriendelijker gemaakt voor een man die niet wist wat Google was. We hebben toen een snelkoppeling gemaakt op zijn computer en de naam ‘Google’ veranderd in ‘Internet’.”
Die meneer zou eens kunnen aankloppen bij Sonh Lövdahl van ACC Noord (Actief Computer Centrum)
boven de Kringloopwinkel en bij Login Noord, op de Distelweg.

Hier kunnen mensen zes dagen per week terecht voor al hun digi-vragen of een cursus volgen in Word,
Excel of Windows 10. ACC Noord is een onderdeel van De Regenboog Groep en wordt gedragen door
enthousiaste vrijwilligers, allen met een ggz-achtergrond. “Veel buurtgenoten weten ons te
vinden”, vertelt Sonh. “Sommige mensen komen alleen voor de gezelligheid. Dat vinden we ook goed.
Juist in de laagdrempeligheid ligt onze kracht. Maar het grootste deel komt hier omdat ze vaardigheden
missen die in deze gedigitaliseerde samenleving steeds belangrijker worden.”

Als een tierelier 

“Eigenlijk zou er op elke hoek van de straat een inloop moeten zijn voor mensen met digitale vragen”, stelt Dini Glas, teamleider SCIP, ook Regenboog. “Alles wordt digitaal. Als je daar niet mee uit de voeten kan, dan loop je van alles mis en kom je in de problemen.” Ze steekt de hand in eigen boezem, want hoeveel aandacht is er eigenlijk voor digitale ondersteuning binnen De Regenboog Groep zelf?

“We geven al jarenlang cursussen bij ACC, maar de digitale nood is inmiddels zo hoog, dat we anderhalf
jaar geleden de koppen bij elkaar hebben gestoken. ‘Wat ontbreekt er nog?’, was de centrale vraag.
Daar zijn mooie dingen uitgekomen. Digimaatjes bijvoorbeeld en een inloopspreekuur voor mensen binnen De Regenboog die telefoon- of tabletles nodig hebben. Liep meteen als een tierelier. Daarnaast
willen we onze mensen didactische vaardigheden meegeven. Je kunt wel verstand hebben van computers, maar hoe leg je aan een ander uit hoe een computer werkt?”

Doorstromen

Terug naar de oude man en zijn gerepareerde computer. De winkeldeur gaat dicht. Het is vijf uur. Morgen weer een nieuwe dag. “Werken bij Login geeft stabiliteit”, aldus Frits, die de zaak afsluit, en denkt aan de mannen van de werkplaats, die dagelijks computers uit elkaar halen en telefoons terugzetten naar de fabrieksinstelling. Hij denkt aan Mohammed die hier drie jaar geleden voor het eerst binnenkwam,
niets van computers wist, alles heeft bijgeleerd en inmiddels een grote steun is voor de nieuwkomers bij
Login. Aan hun leven wordt nog wat gesleuteld, het zijne is gereset. En dat gebeurt allemaal hier, in de
Kwakersstraat. Net een modern computersprookje.

Login en ACC zijn onderdeel van SCIP, een onderdeel van De Regenboog Groep met 13 verschillende projecten. Er is o.a. veel te doen voor mensen die in computers geïnteresseerd zijn. SCIP is van en voor mensen met een achtergrond als klant van de psychiatrie. Meer info over SCIP vind je hier.


Tekst: Nicolline van der Spek I Fotografie: Merlijn Michon

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten