Blue monday? Met deze zeven simpele stapjes naar een blijer brein!

Blue Monday (deprimaandag) is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. Is het waar of niet? Wij hebben in ieder geval zeven universele factoren opgeduikeld die er aan bij kunnen dragen je door deze grauwe weken te sleuren!

Maar eerst een mini-stukje geschiedenis: waar komt Blue Monday toch vandaan?

Dit zegt het alwetende wikipedia:

De vader van 'blauwe maandag, ook bekend als zwarte maandag, is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.

De formule voor Blue Monday (bron: wikipedia)

Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijden veel grote kranten en andere media jaarlijks kritiekloos aandacht aan het fenomeen... ...En daar doen wij maar wat graag aan mee!

Een disclaimer is wel op zijn plaats: onderstaande geluksfactoren werken niet tegen een echte depressie. Als je die hebt raden we je aan internet even af te sluiten en professionele hulp in te roepen!

Stap 1: Denk zacht

Voordat je deze lijst in gaat met wat je allemaal denkt te moeten doen: Verander het woord moeten eens in willen en kijk wat er gebeurt. 

Want je moet veel minder dan je denkt. Maar je wil waarschijnlijk wel dat bepaalde dingen anders gaan.  Voeljem? Dan heb je hierbij al stap één te pakken. Hopla, da's al één. Lekker bezig!

Weetje: Bij De Regenboog Groep komen veel mensen met een 'ingewikkeldheidje' zoals Dini het zegt. Zij is ervaringsdeskundig, net als Elsje. Zij gaan altijd uit van wat er kan en niet wat moet. Vaak heeft 'moeten'  te maken met wat je denkt dat moet van de buitenwereld. Daar hebben deze twee vrouwen wel hun mening over! Lees hier meer.

Stap 2: Maak contact

Mensen zijn sociale dieren, óók de loners, de introverten en de asocialen hebben behoefte aan hoor, wederhoor en af en toe een kletspraatje. Contact met bekenden kan je een gevoel geven van thuiskomen, verdieping en bevestiging. En willekeurig praatje met een vreemde kan je soms verbazen omdat je die persoon misschien wel heel anders had ingeschat. 

Weetje: Alles begint met contact, dat geldt voor alles wat De Regenboog Groep doet. Van de inloophuizen tot samen werken aan iets groots, van samen koken en eten tot één op één. Het begint altijd met contact.

Stap 3: Beweeg

Wat we in de formule wel missen is het feit dat mensen minder bewegen in deze donkere maanden. Er 's avonds nog uit gaan als je eenmaal zit te chambreren op de bank, fijn, warm en comfortabel, is vaak geen optie meer.

Maar van beweging komen allemaal fijne stofjes vrij waar je je ook weer beter door voelt! Niet in de laatste plaats dat mentale schouderklopje op je eigen schouder: dat heb ik maar mooi gedaan.

En nu heb ik écht die bank verdiend. En die zak Wokkels ook.

En ja, fietsend naar je werk, de trap in plaats van de lift.. Het telt allemaal. Iedere stap is er een (en iedere pedaalslag ook). Zeker als je een zittend beroep hebt. 

Weetje: Veel van onze werkgerelateerde projecten hebben met beweging -of beter in beweging kómen- te maken. Of de buurt nou schoongeveegd wordt of dat er samen gesport wordt: lekker bezig zijn is goed voor de mens! 

Stap 4: Leef hier en nu

De Romeinse filosoof Seneca (ca 4 v.Chr-65n.Chr) meent dat we 'bij alle activiteiten die we ondernemen de dood voor ogen moeten houden. Iedere dag kan de laatste zijn.'

Wat dit betreft zit hij wel op één lijn met Dreetje Hazes: LEEF! Maar, 'leven alsof het je laatste dag is' klinkt toch wel erg als moeten. En hadden we niet zojuist nog afgesproken dat we wat minder zouden moeten? 

Liever delen we dus deze filosofie van Seneca met je: "We zijn vaker bang dan dat we pijn hebben; we lijden meer in gedachten dan in de realiteit."

Of, gewoon gezellig in tegeltjestekst:  “De mens lijdt vaak het meest, aan het lijden dat hij vreest”.

Weetje: Onze professionals van Partner- en Familie Ondersteuning coachen partners en familie van mensen met een verslavings- of GGZ problematiek. Zij helpen mensen de wirwar van gedachten (schuld)gevoelens zo goed als dat lukt te ontrafelen. 

Stap 5: Ontwikkel jezelf

Groei is goei! Iets nieuws leren kan zo een geweldig gevoel geven! Voor mensen die even vastgelopen zijn -of op de weg omhoog na een verslaving of burnout, hebben we een keur aan cursussen, werkgroepen en meer.

Weetje: Leren en werken is niet voor niets een van onze beproefde recepten. Van Scip, tot de Derde Schinkel werken, meewerken in hun inloophuis of kaarsen maken bij Colors... Ontwikkeling is altijd een drijvende kracht, bij alles wat De Regenboog aanbiedt. 

Stap 6: Geef!

Geeft iets van jezelf en je geeft jezelf een goed gevoel. Simpeler kan niet. Wat heb jij te geven? Tijd? Of heb je weinig tijd en wil je toch iets geven? Wat je gift ook zou zijn, je geeft iets substantieels en waardevols aan stadgenoten die het echt kunnen gebruiken. Als dat niet goed voelt...:)

Stap 7: Slaap

Afhankelijk van de filosofie of religie die je aanhangt zijn wij, mensen, goddelijke wezens of schapen (en ongetwijfeld vanalles daar tussen in). Maar zowel goddelijke wezens als schapen hebben slaap nodig om  lichaam en geest te laten herstellen van al dat geleef. 

Stel je voor dat je na een scheiding op straat komt te staan. Je slaapt, wanneer dit kan, in je auto of bij vrienden op de bank. Dat gaat even goed maar het zal uiteindelijk mis gaan. Ons project Onder de Pannen probeert economisch daklozen tijdelijk onder te brengen bij een Amsterdammer die een kamer over heeft. Daarvan gesproken: verhuurders zoeken we altijd! Lees hier enkele verhalen van mensen die elkaars tijdelijke huisgenoot zijn geworden.

 

Tenslotte: Weet ook dat je niet alleen bent, ook al kan dat zo voelen: de sleur die jij meemaakt, maken heel veel mensen ook mee. Hoe saai of nutteloos het bestaan soms ook kan voelen, eind januari of elders in het jaar: we vergeten wel eens hoe bijzonder en uniek het óók is dat we hier even op aarde mogen zijn. Een van de meest inspirerende verhalen hierover én de gedachtengangen die je kan hebben vind je in dit filmpje.

Helaas in het Engels, maar ach, al moet je tien keer luisteren om de schoonheid ervan te ervaren: dat is net zo veel (of weinig) dan die slechte film die je anders wellicht gedachtenloos had weggekeken.

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten