Ongedocumenteerde ouderen in de knel

Ongedocumenteerde ouderen in Nederland leiden een gemarginaliseerd bestaan. Zij hebben in de praktijk niet of nauwelijks toegang tot basale medische en sociale voorzieningen. Velen zijn al tientallen jaren in Nederland en kunnen niet meer terug naar het land van herkomst. De Regenboog Groep pleit onder meer voor een verblijfsvergunning voor ouderen die vijftien jaar of langer in Nederland verblijven.

Door hun toenemende kwetsbaarheid is het steeds lastiger in eigen onderhoud te voorzien en worden de ouderen in groeiende mate afhankelijk van anderen. Dat is de conclusie van het onderzoek naar ongedocumenteerde ouderen in Nederland. De Regenboog Groep, initiatiefnemer van het onderzoek, pleit onder meer voor een verblijfsvergunning voor ouderen die vijftien jaar of langer in Nederland verblijven.

'Te oud om illegaal te zijn'

Op 15 juni 2022 publiceert uitgeverij Boom een tweeluik over de problematiek van langdurig ongedocumenteerde ouderen in Nederland. Het onderzoek voor de rapporten werd gedaan op initiatief van De Regenboog Groep in Amsterdam in het kader van het project ‘Te oud om illegaal te zijn’. Wetenschappers van verschillende universiteiten waaronder Erasmus Universiteit Rotterdam, en de ten van Amsterdam en Utrecht, deden het onderzoek en schreven de rapporten.

Duurzame oplossing

De Regenboog Groep wil met het project een nationale discussie stimuleren over de noodzaak om tot een duurzame oplossing te komen voor de groep oudere, langdurig in Nederland verblijvende  ongedocumenteerden.

Lees hier verder.

 

Uitzending EenVandaag (maandag 13 juni 2022)

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten