Onder de Pannen

Er is een groep nieuwe daklozen, niet verslaafd of met psychiatrische aandoeningen, maar zonder goed sociaal netwerk dat hen opvangt. Voor deze mensen bestaat niet of nauwelijks opvang, terwijl deze groep in omvang toeneemt.

Daarom is De Regenboog Groep een project gestart. Het gaat vooral om mensen die door verlies van hun baan of door scheiding op straat terecht komen. Het doel van het project is om mensen snel onderdak te bieden, zodat zij niet verder afglijden en afhankelijk raken van hulpverlening en mogelijk van de (dure) nachtopvang.

De Regenboog Groep heeft in samenwerking met de Gemeentelijke Ombudsman voor deze specifieke groep een alternatief aanbod bedacht genaamd: 'Onder de pannen'. Deze nieuwe daklozen brengen we tijdelijk onder bij Amsterdammers die een kamer beschikbaar hebben en bereid zijn een mede-Amsterdammer hulp te bieden. Degene die onder dak gebracht wordt, betaalt hiervoor huur en een onkostenvergoeding.

De gemeente financiert het project en er is een samenwerkingsovereenkomst met de grootste woningcoöperaties en WPI.

Onder de Pannen, onderhuur, legale onderhuur, woningnood, kamerverhuur, kamer verhuren, woning zoeken, kamer gezocht wonen in Amsterdam, wonen in Zaanstad

Hoe werkt het?

U heeft een kamer die u niet gebruikt. U vindt het fijn als iemand die benut en u kunt wel wat extra inkomsten gebruiken. Dan is Onder de Pannen iets voor u. Uw ongebruikte kamer is namelijk een uitkomst voor iemand die even zonder thuis zit. 

Wie komt er in huis?

U beslist samen met De Regenboog Groep wie er in uw kamer komt wonen. Vooraf maakt u uw wensen bekend. De Regenboog screent alle belangstellenden. Als er een geschikte kandidaat is, start de kennismakingsprocedure. Pas als u het ziet zitten met de huurder (en andersom) start de verhuur.

Mag dat wel?

Ja, De Regenboog heeft afspraken gemaakt met de gemeente, woningcorporaties en uitkeringsinstanties. Ze werken allemaal mee met Onder De Pannen. U en uw huurder tekenen een officieel contract dat maximaal één jaar duurt.

Loop ik financieel risico?

Nee, u gaat er financieel altijd op vooruit. Uw eventuele uitkering en/of toeslagen worden niet gekort. De hoogte van het bedrag dat u aan de onderhuur overhoudt verschilt per situatie. De hoogte berekenen we voordat u het contract tekent.

Heeft u een huurachterstand bij uw woningcorporatie?

Onder de Pannen heeft de mogelijkheid om via het fonds ‘ Kleine schuld, Grote winst’ een bestaande huurachterstand tot een bepaald bedrag in één keer te betalen aan de woningcorporatie.

Let op: de huurachterstand mag niet hoger zijn dan €2500,- en u moet voldoen aan de algemene voorwaarden van Onder de Pannen. Voor meer informatie, download onderstaand bestand.

Wat zijn de ervaringen?

Er zijn u al meer dan vijftig verhuurders voorgegaan. En er zijn een heleboel succesverhalen. Sommige onderhuurders vonden een eigen woning, anderen kregen een nieuwe baan en geld voor een eigen huis. Een enkele keer leidde de onderhuur tot een nieuwe vriendschap.

Heeft u een kamer over?

We zijn altijd op zoek naar verhuurders die geïnteresseerd zijn om van hun lege kamer een sociaal gebaar en een financieel extraatje te maken, zonder financiële addertjes. 

Wilt u een kamer onderverhuren aan iemand die dat nodig heeft óf kent u iemand aan wie u graag uw lege kamer zou willen verhuren? Vul dan onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op voor een oriënterende afspraak. 

Voor de meest gestelde vragen omtrent verhuur, vindt u hieronder een document waarin wij hebben geprobeerd alle vragen te beantwoorden. Wanneer er vragen onbeantwoord blijven, schroom niet en neem contact met ons op.

Bel ons op 020 53 17 600 (bereikbaar dinsdag t/m vrijdag) of mail naar onderdepannen@deregenboog.org

Bent u op zoek naar een kamer?

Weet u zelf iemand die een kamer wil verhuren? Vul dan onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op voor een oriënterende afspraak. 

Voor de meest gestelde vragen omtrent huur, vindt u hieronder een document waarin wij hebben geprobeerd alle vragen te beantwoorden. Wanneer er vragen onbeantwoord blijven, schroom niet en neem contact met ons op.

Op dit moment hebben wij geen losse kamers beschikbaar, we raden u aan om binnen uw eigen netwerk te zoeken naar een kamer. Wanneer u een potentiële verhuurder hebt gevonden neem snel contact met ons op. Wij kunnen dan de 'Onder de Pannen' -constructie in werking zetten.  

Bent u geïnteresseerd?

Bel ons op 020 53 17 600 (bereikbaar dinsdag t/m vrijdag) of mail naar onderdepannen@deregenboog.org

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten