DIER&VRIEND

We zien al tijden mensen die hulp weigeren omdat ze hun huisdier nergens kunnen onderbrengen. Voor hen is er Dier&Vriend.

Voor wie?

Dier&Vriend richt zich op mensen die hun huisdier niet mee mogen nemen naar een Maatschappelijk Opvang. Zij hebben geen stabiel netwerk van familie of vrienden die het huisdier kunnen opvangen. En tijdelijk opvang in bijvoorbeeld een dierenasiel is geen optie vanwege de kosten, die zij niet kunnen betalen. Het gevolg is dat deze kwetsbare mensen geen hulp accepteren. Ze gaan liever rondzwerven dan het huisdier alleen te laten of er afstand van te doen.

Hoe werkt het?

Dier&Vriend ondersteunt de baasjes door hun huisdieren tijdelijk op te vangen. De baasjes kunnen zich zo op hun herstel richten en de juiste zorg krijgen. De opvang van het huisdier doen we met een netwerk van vrijwilligers. Zij zorgen voor het dier en het dier kan tot rust komen, na ook vaak voor hen een turbulente periode. De vrijwilligers zijn mensen die ervaring hebben met het zorgen voor huisdieren en worden gecompenseerd voor de gemaakte kosten. Via het project krijgen zij een dieren EHBO cursus aangeboden. Verder krijgen de dieren een eenmalig gehele check bij de dierenarts bij de start van de opvang en de baasjes worden via een digitaal logboek op de hoogte gehouden.
 

“Toen mijn hondje overleed, realiseerde ik me pas hoe belangrijk ze voor me was”

 

Nerissa ten VelthuisOnze motivatie

De initiatiefneemster van Dier&Vriend is Nerissa ten Velthuis. Aanleiding vormde het overlijden van haar eigen hondje. “Toen Muis overleed, realiseerde ik me pas hoe belangrijk ze voor me was. Door Muis kwam ik elke dag in het park en sprak ik heel veel mensen in de buurt. Alleen ga je er niet zo snel op uit, heb ik gemerkt. Ik was het wel van plan maar het kwam er niet van. 

Een dier zorgt voor houvast. Dat merk ik ook bij de mensen die ik ontmoet bij De Regenboog Groep die een huisdier hebben. Ik heb mensen ontmoet die minder dan 50 euro per week te besteden hebben en van dat weinige geld liever goede brokken voor hun hond kopen dan eten voor zichzelf. We hebben ook cliënten bij De Regenboog Groep met parkietjes, waar ze de hele dag mee praten. Daar kun je lacherig over doen, maar het zorgen voor een dier is heel belangrijk.”

Zo belangrijk is een dier

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat door contact met dieren eenzaamheid vermindert. Alleen al het aaien van een dier doet wonderen. Het vermindert stress en biedt troost. Zorgen voor een dier creëert structuur in iemands leven en vergroot de eigenwaarde, omdat je verantwoordelijk bent voor een levend wezen. Het uitlaten van een hond, zorgt ook nog eens voor meer beweging. Behalve gezond is dat goed voor je sociale contacten. Je maakt eens een praatje met je buurman of andere hondenbezitters in de straat.

Aanmelden 

Voor het project kunnen huisdiereigenaren zich altijd aanmelden. We zullen dan zo snel mogelijk contact opnemen en langskomen om te bekijken wat er precies nodig.

Ik zoek hulp

Ook zoeken wij altijd vrijwilligers, die alle soorten en maten huisdieren (maximaal 6 maanden) willen opvangen. Zie je dit zitten, neem dan contact op, samen kijken we welk dier het beste bij je zal passen om op te vangen.

opvanger worden 

 

dier en vriend

What can you do?

We need your help, become a volunteer! You can help by investing your time and energy, by working with citizens of Amsterdam with unusual stories. Or become a donor! Your money will be well spent on care for homeless people, aid for (former) addicts and people living in poverty or social isolation. You are always welcome to drop by and see how your money is spent. Or why not buy one of the products from our online Gift Shop? A present for someone you know, perhaps. It's all contributing towards a better society. And that's great, isn't it?

 

Voluntary work in Amsterdam

 

Become a donor